sobota 20. augusta 2011

Toni Collette


Povolanie : Herečka
Rodné meno : Antonia Collette
Národnosť : Austrálska
Vek : 38 rokov
Dátum a miesto narodenia : 1.11.1972, Sydney, Nový Južný Wales, Austrália

Životopis : Herectví studovala v rodné Austrálii, na hereckém institutu NIDA, ze kterého však po krátké době odešla. V divadle debutovala ve hře Away. Za svou další roli, ve hře Summer of the Aliens, získala v roce 1992 cenu sydneyských kritiků. Na filmovém plátně, za kterýbyla nominována na cenu IFA. 
Velkou šanci dostala v komedii Muriel se vdává (1994). Za tuto roli, kvůli níž musela přibrat 20 kilogramů, získala Australskou výroční cenu a byla nominována dokonce i na Zlatý glóbus. Tato role pro ni byla průlomová, díky ní se začala prosazovat více v zahraničí. Největší úspěch, alespoň prozatím, jí přinesla role matky v duchařském dramatu Šestý smysl (1999), za kterou byla nominována na Oscara. 
Měla štěstí na dobré filmy i velké hvězdy hrající jí po boku. Kromě již zmíněných snímků hrála například i ve třech veleznámých knižních adaptacích. V roce 1995 to byl film Emma, podle Jane Austen, s Gwyneth Paltrow v hlavní roli, O sedm let později vytvořila vedlejší roli Kitty ve snímku Hodiny po boku Meryl Streep, v téže ztvárnila i velmi zajímavou roli svobodné „free“ matky ve filmu podle románu Nicka Horbyho Jak na věc. 
Kromě filmů se stále velmi věnuje divadlu a divadelním rolím, převážně však v rodné Austrálii. V USA vytvořila v roce 2000 na Broadwayi jednu z hlavních postav inscenace Divoký večírek. 
Stále sbírá různá ocenění nebo alespoň nominace. A to nejen za role filmové, ale i divadelní. Více se jí však daří v rodné Austrálii, ale oceněné filmy nejsou bohužel moc známé. Ale i přes tu trochu, kterou můžeme vidět, je znát, že se jedná o velmi talentovanou a všestrannou herečku.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára